Berk’in kreşinde aile katılımlı etkinlikler yapılıyor. Öğretmeni, bazı hafta sonları anne babalar ile birlikte yapılabilecek etkinlikler yapılmasını rica ediyor. Bu hafta sonu da bizden, tahta mandallardan bir sandalye yapmamızı istedi.
Şans eseri, daha öncesinde farklı bir etkinlik yapmak üzere almış olduğum tahta mandallarım evde bir köşede duruyordu. Mandalların kullanımı bu etkinliğe kısmet oldu 🙂 Genelde bu tür etkinlikler, çocuklardan ziyade büyüklerin yapabileceği zorlukta etkinlikler. Çocuklar bizim yaptığımız bu el yapımı etkinlikleri, kendi aktivite saatlerinde sergiliyorlar ya da üzerine farklı bir aktivite yapıyorlar. Örneğin bu sandalyeleri biz yaptıktan sonra hafta içi kreşe götürecekler ve kendi tahta sandalyelerini boyayacaklar. Böylece kelimenin tam manasıyla bir aile katılımlı etkinlik olacak. Lafı daha fazla uzatmadan yapım aşamalarına geçmek istiyorum.
Sandalyenin modelini Pinterest’ten buldum ki bu tarz etkinlikler için Pinterest’i kesinlikle tavsiye ederim.
Malzeme olarak, bir paket tahta mandal gerekiyor. Bu sandalyenin yapımında 22 adet mandal kullandık. Öncelikle mandalları ikiye ayırıp metal kısımları çıkarmanız gerekiyor.
Ardından resimde görüldüğü gibi; sandalyenin sırt kısmı, kolları ve ayaklarını yapabilmek için, ayırdığınız parçaları sırt sırta gelecek şekilde birbirine yapıştırıyorsunuz. Daha sonra sırt kısmı için dört parçayı yanyana, uçlardaki parçaları ise onlara dik olacak şekilde yapıştırıyorsunuz.
Sandalyenin kollarını ise, fotoğrafta görüldüğü gibi dörder adet parçadan oluşturuyorsunuz.
Sandalyenin oturak kısmı, ayırdığınız yedi adet tekeş parçayı yanyana oluşturacak şekilde yapıştırarak elde ediyorsunuz. Bu parçaları sağlamlaştırmak için, alttan tek bir parçayı da ayrıca yapıştırmanız gerek. Bir de bu yedi parçaya dik olacak şekilde, sandalyenin ön ve arka tarafında görünmek üzere birer tekeş mandalı da ayrıca ekliyorsunuz.
Sandalyenin sırt kısmını, kollarını ve bacak kısımlarını tamamladıktan sonra birkaç ara parça kullanarak birleştirmeye başlıyorsunuz ki bence bizi en çok zorlayan kısım bu oldu. 🙂
Biz birleştirme işine öncelikle, sandalyenin bacakları ile oturak kısmını yapıştırmakla başladık.
Sandalyenin arka bacaklarını, sandalyenin sırt kısmına bağlayabilmek için, arka bacakların üst tarafındaki parçaya birer tekeş mandal daha yapıştırılmasına ihtiyacınız oluyor. İşte bu ara parça hem sandalyenin arka bacağı ile sırt kısmı arasında bağlantı yaparken, bir taraftan da sandalyenin kollarına bağlı oluyor.
Son aşamada da, sandalyenin kollarını yapıştırarak, sandalyeyi tamamlamış oluyorsunuz.
Parçaların birbirine yapıştırılması konusu da oldukça önemli, zira ilk olarak sıcak silikonu denedim ancak mandallar yapışmadılar. Biz yapıştırıcı olarak çok amaçlı yapıştırıcı ve japon yapıştırıcısı kullandık. İkili parçaları yapıştırabilmek için çok amaçlı yapıştırıcı kullandık, bağlantıları yapabilmek için ise japon yapıştırıcısını kullandık. En son aşamada da sandalyeyi sağlamlaştırabilmek için, bağlantı yerlerinin üzerinden üzerinden bir de sıcak silikon ile geçtik.
Biz evde var olan malzemeleri kullanabilmek için, bu yapıştırıcıları kullandık ancak en iyi yöntem tahta yapıştırıcısı kullanmakmış bilginize. 🙂
Sandalyenin nihai halini görünce, uğraştığımıza değdiğini anladık. Sandalye parçalarını yapmakta ben yardımcı oldum, montaj ve ince işler babaya aitti 🙂
Berk sandalyeyi gördüğümde çok mutlu oldu “ne kadar güzel yapmışsınız, teşekkür ederim” dedi. Bu sözleri ondan duyunca her türlü yorgunluğa değdiğini anlıyorum; aslına bakarsanız yaparken biz de keyif aldık. Belki yeni tahta mandal alır, işleri büyütürüz 🙂 Evdeki dil çubuklarını da değerlendirebiliriz neden olmasın 🙂
Siz de fikrinizi belirtin