20160928_180946-01

Dil çubuğu bence çocuk aktiviteleri için eşi az bulunur malzemelerden bir tanesi. Yıllarca, sadece doktora gittiğim zaman gördüğüm çubukları, ileride anne olduğumda minik aktiviteler için kullanabileceğimiz düşünmezdim doğrusu.

Dil çubuğundan ilk kez, etiketlerle birlikte hazırladığım mini bir yapboz yapmıştım.

Daha sonra dil çubuğundan birkaç mini aktivite daha yaptık.  Mesela, üzerlerine renkli etiketler yapıştırdığım dil çubuklarını aynı renk sıralamasındaki çubuklarla eşleştirmeye çalıştı.  İşin aslı, bu eşleştirme işi çok ilgisini çekmedi, daha çok onları kafasına göre dizmeyi tercih etti.

img_20160928_184400

Hiçbir şey yapmasanız bile birlikte kare, üçgen gibi şekiller bile yapılabilir.

Ayrıca -ben henüz denemedim ancak- çubukları rengârenk boyayarak ya da kalemden şekiller çizerek renklendirebilirsiniz.

İnternet ve pinterest için  İngilizce popsicle stick crafts yazdığınızda yabancı kaynaklardan dil çubukları ile yapılmış olan bir çok etkinlik bulmanız mümkün.   En son araştırdığımda,  dil çubuklarından yapılmış materyalleri görünce hayrete düşmüştüm.

Bence sadece çocukların değil, aynı zamanda büyüklerin de hobi olarak uğraşabileceği bir malzeme şu dil çubuğu.

Gelelim mancınık yapımına…

Bunu ilk kez, oğlu ile birlikte yaptığı aktivitelerini çok beğendiğim ve bana etkinlik yapma konusunda ilham olan bir arkadaşımdan görmüştüm.

Oğlum henüz, çubuklardan yapıştır – boya yap- süsle şeklinde aktiviteleri yapabilecek ayda değil bence. O nedenle ben de hazır yaptıklarımdan onun birleştirme,  şekil yapma, gibi işlevleri yapmasını sağlamak amacıyla arkadaşımda gördüğüm fikri uygulamak istedim.

Önce bir mancınık yaptım, Berk’in önüne koydum ama mancınık çabucak dağıldı çünkü sağlam yapamamıştım.  İmdada baba yetişti ve bize sağlamından bir mancınık hazırladı.  Fikir benden ama lütfen… Babaya da bol teşekkür…

  •     5-6 adet dil çubuğunu üst üste koyup birer uçlarından lastikle bağlıyorsunuz. Ardından bir ucuna yakın gelecek şekilde altına ve üstüne birer tane daha çubuğu, ilk bağladığınız çubuklara dik gelecek şekilde yerleştiriyorsunuz.
  •      Bu defa üstteki resimde görüldüğü gibi, düz ve çapraz olacak şekilde yine lastikle bağlıyorsunuz.  Alt ve üst çubuğu da sadece bir ucundan birbirine lastik geçirerek bağladığınızda, mancınığın iskeleti hazır oluyor.
  •     Bir adet şişe kapağını, çift taraflı bant ya da kuvvetli bir yapıştırıcı ile çubuğun eğik olarak duran uç kısmına yapıştırıyorsunuz.
  •    Ben boyamadım onun yerine spontan şekilde etiket yapıştırdım ancak siz renkli çubuk kullanırsanız ya da çubukları boyarsanız daha renkli ve güzel olur…

Geriye ponponu şişe kapağına yerleştirip parmak ucunuzla fırlatması kalıyor…

Öyle uzun uzun oynanan bir etkinlik değil ama beş dakika oynasak bile Berk bayılıyor, gülüyor. Daha büyük bir beklentim de yok açıkçası…

Videosunu da instagram ve facebook  sayfalarıma ekleyeceğim, oradan seyredebilirsiniz.

Tavsiye edebileceğim bir etkinlik, bence kardeşler bile sırayla en uzak mesafeye atış yarışması yapabilirler, keyifli olacağını düşünüyorum.

Sevgiler.