Etiket çalışmalarını daha önce Facebook etkinlik gruplarında görüyordum. İlk kez, bundan 3 ay kadar önce, yani bizim ufaklık 20 aylık iken, işyerinin karşısındaki bir dükkandan aldığım Arı Maya’lı etiket kitabını alarak giriştim bu işe. Kitabın içinde Arı Maya resimleri ve belirli sayfalarda kitabın diğer yapraklarındaki etiketleri yapıştıracak kısımlar vardı.

Berk’e kitabı ilk sunduğumda kitabı yırtmaya kalkıp etiketleri de yapıştıramayınca, biraz ara vermeye karar verdim. Birkaç hafta sonra tekrar çıkardığımda bu sefer kitabı yırtmadan, üstelik etiketleri yapıştırmaya daha ilgili hale geldiğini gördüm.  O zaman etiketleri kendisi çıkaramıyordu ben çıkarıp eline veriyordum, o da rastgele kitabın üzerine yapıştırıyordu.  Bu esnada etiketlerin geometrik şekillerini de tekrarlıyordu,  birkaç hafta hiç bahsetmediğim halde etiketin birine “beşgen”, öbürüne “oval” diyince ben bir şaşırdım 🙂

Artık etiketleri sever mi diye şüphe ettiğim çocuk, kütüphanemize gidip,  “Maya etiket”  diyip etiket yapıştırma isteğini belli etmeye başlamıştı 😉  Nokta etiketlerin mini mini parmaklara sahip çocuklar için daha uygun olduğu düşünmeye başladım.

etiket1

Önce resimlerde gördüğünüz ofis etiketlerinden aldım. Tanex etiket olarak geçiyor, ben internetten satın almıştım ancak kırtasiyelerde de satıldığını biliyorum. Etiketlerin 6 lı ya da 5 li olanları mevcut, ben 16mm ve 6 lı ve daha ufak olanlarından satın aldım.

Sonra etiketleri yapıştıracağımız renkli çıktılar aramaya başladım.  Internetten “Do-a-dot printables”  diye aratırsanız ya da pinterest üzerinden araştırırsanız, karşınıza bedava indirilebilir sayfalardan çıkacaktır.  Bunları kaydedip, kalın hamur bir A4 kağıdına çıktı aldım.

etiket2

Sonrasında her zamanki gibi önce birlikte yapmak şeklinde başladık. Şimdi ara ara etiket diye sayıklıyor bizimki, etiket etkinliğini çok sevdi 🙂 İlk başlarda etiketleri ben çıkarıp veriyordum ancak bir iki yapıştırma sonrası, etiketler ufak olduğu ve parmak kaslarını da zamanla geliştirdiği için kendisi çok rahat etiket çıkarmaya başladı.

Tabi illaki boşlukların içine ya da resimlere uygun renklerde yapıştırmıyor her zaman, hatta çoğu zaman 🙂 Geçen haftalarda artık yuvarlakların içini uygun renkle birlikte tutturmaya başladı. Bence yapmasa bile amaç, onun zaman geçirip keyif alması ki bu da bana yeter 🙂

etiket4

Benim ufak bebeler için tamamen şahsi olarak önerim, büyük çıkartmalarla zorlanan miniklerin önce bu ufak etiketlerle başlamaları. Bu minik etiketleri kendileri çıkarttıkça daha ilgiyle oynuyorlar. En azından biz de bu şekilde oldu. Tatilde büyük anneannenin yanına giderken hazırlamıştım ki bence tatil için pratik ve keyifli bir alternatif.

Kazanımlarımız; parmak kaslarını çalıştırıyoruz, renkleri ve çıktılardaki nesneleri öğreniyoruz. Renk eşleştirme ve boşluğu doldurma gibi yetkinlikler kazanıyoruz , e daha ne olsun 😉

etiket3