adorable-21259_1920

İlk önerim: Her şeyi almayın!

Özellikle ilk hamilelikte, bebeğiniz doğmadan tüm ihtiyaçlarını (!) eksiksiz şekilde tamamlamak istiyorsunuz.  İnternetten ya da çevrenizde gördüğünüz bebek bekleyen ya da bebek sahibi annelerden bilgi alarak satın aldığınız ürünler oluyor.  Bebek büyüdükçe bazılarını hiç kullanmadığınızı fark ediyorsunuz. Hem evde gereksiz eşya fazlalığı, hem de bütçeye zarar olarak bir köşede kalıveriyor bu eşyalar.

Hayır, kendimden biliyorum bazen öyle bir psikoloji içinde oluyoruz ki sanki bebek doğduktan sonra dışarı çıkıp eksikleri tamamlama şansımız olmayacak ya da rica etsek kimse alamayacak gibi…

Berk’in doğumundan önce bir alışveriş listesi hazırlamıştım.  Listeyi hazırlarken, internette diğer annelerin yayınladığı listelerden de faydalandım,  ama en önemlisi arkadaşlarımdan edindiğim bilgilerdi.  Bazı eşyaları bu öneriler doğrultusunda elemiştim.

İhtiyaçlarınız sizin yaşam koşullarınıza, bebeğinizin gelişimine göre değişiklik gösterebilir elbette… Benim ihtiyaç duymadığım ürünler sizin ihtiyacınız olabilir ya da tam tersi ancak karşılıklı tecrübelerimizin iyi birer fikir alışverişi olduğunu düşünüyorum.

  • Biberon ısıtıcısı, biberon sterilizatörü: Berk biberonu pek kullanmadı bu nedenle, sterilize etme işlemini suda kaynatarak hallettik.  Biberondaki sütü ısıtma işini de, bir tencerenin içine sıcak su koyup, biberonu bu sıcak su içerisine oturtarak yaptık.
  • Banyo suyu için termometre: Bir arkadaşım “almıştım ama çok gereksizdi, batır suya dirseğini al sana termometre” demişti, haklıymış. Zamanla, zaten ona da gerek kalmadan otomatik olarak suyun ısısını ayarlamaya başlıyorsunuz:)
  • Suluk: Bir yakınımız, minnacık bir suluk almıştı, normal suluk için alıştırma mahiyetinde. Denedim, suluktan içmek istemedi. Tam tahmin ettiğim gibi, direk olarak bardaktan su içmeye başlamıştı. İyi ki de almamışım dedim. Bu tip eşyalar için çocuğun gelişimini izlemek faydalı bence. Acele yok, sonradan da alabilirsiniz, doğar doğmaz suluktan içecek değil ya:)
  • Bebek bezi çöp kutusu: Çöpten gelen kokuları önlemek için kullanılan bir ürün aslında, ancak ben almadım çünkü kullanmadığımız bir tuvaletimiz vardı, onun içine ayrı bir plastik kova koydum, benim işimi görüyor.
  • Çok sayıda 0-3 ay arası bebek kıyafeti… Eş, dost akraba tarafından çokça alındığından fazlasına gerek duymadı. Bebek hızla büyüyebilir, belki bir kez dahi giydiremeden rafa kaldırmak zorunda kalabilirsiniz, evet çok sevimli oluyor, insan almak istiyor ama abartmayın derim:)
  • Fazla sayıda oyuncak: Evdeki eşyalar dahi her şey onun ilgisini çekebilecek durumda zaten. Bebeğinizin ilgisine ve gelişimine göre oyuncak almak evdeki gereksiz oyuncak yığınını önleyecektir.  Bu konudaki en büyük önerim,  pusete takılan renkli oyuncaklar ve oyun halısı.
  • Alt değiştirme örtüsü/ minderi: Alt değiştirme bezi, kirlendiğinde sürekli makineye atma derdi olabiliyor. Ben bunun yerine Can Bebe’nin alt değiştirme bezini almıştım. Aynı bezi defalarca kullanabilirsiniz, o yüzden fazla maliyeti olmuyor. Çok kirlendiği zaman at çöpe gitsin:)
  • Ana kucağı: Çok hareketli ve kolik bir bebekti, ana kucağında duracak gibi değil…:)

Benim gereksiz bulduğum ve almadığım eşyalarımı listelemeye çalıştım.  Önerileriniz ya da eklemelerinizi de yorum olarak ekleyebilirsiniz…

Foto: www.pixabay.com