teofania-eating-1313874-1280x960

Minik Adam,  5 ay 1 haftalık iken doktorun önerisi üzerine ek gıda serüvenimize başladık.  Aslında 6 ayını doldurduktan sonra ek gıdaya başlamasını çok istemiştim ancak 4 aylık iken kilo alımı azaldığı için doktor artık başlamamız gerektiğini söyledi. 1,5 ay sadece anne sütü verebilmeyi ve kilo alımını artırmayı başarmış olsam da 5 aydan sonra başlamak şart oldu.  Minik adam mama tadını hiç bilmeden, anne sütünden direk olarak ek gıdaya geçmiş oldu.

Ek Gıda demek anne için ek mesai demek 🙂  Her ortamda ve günün her saatinde hazır olan taptazecik anne sütüne ek olan gıdaları minik adama doğru şekilde hazırlamak için, mutfakta ciddi bir zaman geçiriyor ve emek sarf ediyordum.

İlk ek gıda…Meyve…

Doktor ilk olarak meyve ile başlamamızı söylemişti,  ben de elma ile başladım.

Meyveleri cam rendeden geçirerek püre haline getiriyordum.  Elmayı sevmişti, zaten bebekler genel olarak meyveye ve elmaya bayılıyorlar. Şapır şupur yiyor, gözü tabakta kalıyordu. 🙂

Daha sonra muzu ve armutu denemeye başladım.

Yavaş yavaş, tek tek verdiğim meyveleri, iki ya da üçlü olarak karıştırarak hazırlıyordum.  Elma- Armut,  Elma – Muz,  Elma-Armut –Muz gibi…  Elma koyduğum pürenin içerisine bazen tarçın da ekliyordum.

Bundan sonrasında mevsimine uygun olarak yaza doğru, şeftali ve kayısı vermeye başlamıştım.  Temmuz ayında 1 yaşını doldurduktan sonra tattırarak diğer meyveleri de yedirmeye başladım.

Avokadonun faydalarını araştırınca, muz ile avokadoyu vermeye başlamıştım.

Yoğurt…

6 aylıkken yoğurt da ek gıda menümüz içerisinde yer alıyordu.  Yoğurdu evde mayalıyordum.  Genelde anne sütü ya da keçi sütünden yoğurt mayalanması öneriliyor, ben inek sütü ile mayalamıştım.  İkindi vaktinde yoğurt yediriyordum.

Yoğurdu meyve püresi ile karıştırarak çeşitlendirebilirsiniz.

Sebze…

3 hafta kadar, akşamüzeri 1 defa meyve püresi yediriyor; kalan zamanda da emziriyordum.  6 aylık olduktan sonra menüye sebzeleri de dâhil etmeye başladım.

6 aylık dönemde verilebilecek sebzeler biraz kısıtlı olmuştu.  Gaz yapması ve bazı sebzelerin zor sindirilebilir olması nedeniyle her sebze 6 aylık iken verilemiyor.

Benim için önemli olan bir noktayı paylaşayım: Besin değerlerini kaybetmemesi için, sebzeleri suda değil, buharda haşlıyordum.  Buhar tenceresi, ya da marketlerde satılan buhar süzgeçlerinden kullanabilirsiniz. Ben, bir tencereye biraz su ekleyip, üzerine tel süzgeç koyuyor, havuçları ufak parçalar halinde doğrayıp süzgecin üzerine ilave ediyor, tencerenin kapağını kapatarak pişiriyordum.

Sebze olarak, tatlı bir sebze olan havuç ile başladık; böylece meyveden sebzeye yumuşak bir geçiş olacaktı.  Haşlanan havuçları çok hafif pütürlü halde olacak şekilde çatalla ezerek hazırlıyordum. Hazırladığım sebzelere az zeytinyağı da ekliyordum.  Diğer sebzeleri de bu şekilde hazırladım.

Birkaç gün sonunda tek tek sırasıyla,  kabak, patates ve balkabağı verdim.  Sonraki günlerde meyvelerde olduğu gibi,  birden fazla sebzeyi karıştırarak vermeye başladım.

6-8 ay arası bazı sebzeler gaz yaptığı ve sindirimi zor olduğu için,  bir – iki ay kadar bu sebzelerle devam ettim ancak içerisine irmik de eklemeye başladım. İrmiği, çok az suda kıvam alacak kadar pişirip zeytinyağı da ekleyerek, sebze püresine ekliyordum.   Zaman zaman irmik yerine şehriye haşlayıp ilave etmiştim.

8 aydan sonra azar azar kereviz, ıspanak, enginar vermeye başladım.

Karnabaharı denediğim gece gazdan çok rahatsız olduğu için devam ettiremedim ve bir sonraki sene mevsiminde yedirebildim. Brokoliyi de kendisi sevmemişti. Zorlamadım ve sonraki sene yedirdim.

Kahvaltı…

Minik adam 7 ayını doldurduğunda kahvaltıya başladı.  Sabah ilk uyandığında emzirip, sonraki yemek vaktinde kahvaltı yediriyordum.  Çok değişik kahvaltı öneriler var, ben genel olarak şu şekilde hazırlıyordum.

-2 adet bebek bisküvisi (kendim yapıyordum, tarifini bloğumda vereceğim)

-1 tatlı kaşığı tuzsuz lor peyniri (peyniri kendim hazırlıyordum, ayrı bir yazıda bahsedeceğim)

-1 çay kaşığı pekmez

-Bir miktar anne sütü ya da ıhlamur

-Yumurta sarısı (önce bir fındık tanesi kadar başlayıp, 10 aya kadar yarım, yaşına kadar 1 tam)

-Ceviz (alerjik durumu sebebiyle doktora danışınız; 9 aylıkken, 1 çay kaşığı başlayıp, yarım tatlı kaşığına kadar artırmıştım)

Bunları ezip karıştırarak veriyordum,  10 aylıkken karıştırmayı bırakıp, minik minik ayrı parçalar halinde vermeye başladım ki tatlarını ayırt edebilsin.

-Kendi pişirdiğim tuzsuz ekmeği de minik parçalar halinde bebe bisküvisi yerine vermeye başladım.

Kuzu eti / kırmızı et…

8 aylıkken,  sebze püresinin ya da tarhana çorbasının içerisine kuzu eti eklemeye başladım. Daha sağlıklı ve az işlem görmesi nedeniyle, bir süre kuzu kıymasını tercih ettik. Kolay yiyebilmesi için 2-3 kez çektirerek hazırlatıyorduk.  Az yağda biraz çevirerek, eklemek istediğim yemeklere ekliyordum.

Bu kıymadan tuzsuz ve baharatsız, ekmek, sarımsak ve hatta sebze püresinden ekleyerek köfte de yapabilirsiniz. Ben denemiştim ancak minik adam kuzu kıymasından köfteyi maalesef sevmemişti.

Çorba, makarna , ev yemekleri…

1 yaşına kadar çorba olarak genelde tarhana çorbası veriyordum. Ev yapımı tarhana kesinlikle çok daha sağlıklı ve besleyici..

Ek gıdaya geçerken besin değerlerini koruması için sebzeleri, çorba halinde değil püre halinde yediriyordum.

9 -10 aylık olduğunda, az su ile haşlanmış ve suyu hafif çektirilerek pişirdiğim makarnayı veriyordum. Daha ufakken ezerek pütürlü halde içerisine yoğurt karıştırdığım tam buğday unlu makarnadan yediriyordum ama beyaz unlu makarna da yedirdim.

Pilavı da ancak yoğurt ile karıştırarak veriyordum çünkü sadece pilavı hazmetmesi zor oluyordu.

10 aydan sonra etli dolmaların içini de yemeye başlamıştı.

Elbette ki, her bebeğin ek gıda süreci farklıdır. Ben burada kendi tecrübelerimi aktarmaya çalıştım. Sizler de bebeğiniz için mutlaka doktorunuzun önerilerine göre ilerleyin.

Ek gıdaya geçerken nelere dikkat ettiğimi ayrı bir yazıda belirteceğim.

Bebişlerin ve  annelerin keyifli, afiyet içinde bir ek gıda dönemi geçirmesi dileğiyle 🙂