Dünyayı gezen bir baykuş… Gezip görmekle kalmamış, gezdiği yerlerin fotoğraflarını çekmiş ve bu fotoğraflardan bir sergi açmaya karar vermiş. Çamlıca Çocuk Yayınları’ndan Fotoğrafçı Baykuş kitabı işte sergilenen bu fotoğraflardan yola çıkılarak hikâyeleştirilen bir kitap.  Nalan Aktaş Sönmez tarafından kaleme alınan hikâye,  Melika Saeeda tarafından resmedilmiş.

20160928_162038-01

**

Aynı ikiliye ait Mutlu Bir Gün kitabından daha önceki yazılarımdan birisinde bahsetmiştim.  Hikâyedeki minik tavşan, Fotoğrafçı Baykuş kitabında da karşımıza çıkıyor ve minik tavşan bu defa arkadaşı fotoğrafçı baykuşun sergisini ziyaret ederek, çektiği fotoğrafları tek tek inceliyor.

Bu serinin önemli bir özelliği, her kitabında belirli bir temasının olması. Mutlu Bir Gün, zıt kavramlar üzerinde dururken,  Fotoğrafçı Baykuş, “Renkler”e  odaklanıyor. 

Ki kitabı da bu kadar çekici kılan özelliği de bu bence…

Fotoğrafçı Baykuş

Zaten serginin ismi de; “Harika Renkler Sergisi”.

Her bir sayfada belirli bir renk içeren baykuşun çektiği bir fotoğraf ve sayfanın diğer yanında da renklerin betimlemesi yer alıyor.

Klasik renk öğretme metotlarından, renklerin soyut ve somut tasvirleriyle güzel duygular uyandıracak şekilde anlatılmasıyla ayrıldığını düşünüyorum.  

Ayrıca renkleri tasvir ederken,  renklerin yalın isimleriyle birlikte pekiştirme ifadelerine de yer yer veriliyor.  Hikâyede geçen “Deniz mavi hem de masmaviydi” ifadeleri sayesinde masmavi, yemyeşil gibi kelimeleri de öğretme fırsatı oluyor.      Bir de renklerin, koyu ve açık kavramlarına dikkat çekiliyor. Ben de bu sayede ufaktan açık koyu renkleri göstermek için giriş yapmış oldum. Hikâyeyi anlatırken açık, koyu kısımlarını anlattığım esnada,  ilgili renkleri ayrıca gösteriyorum.

Ayrıca, renklerin içimizi ısıtan anlatımları var. Misal…

Mor çiçeklerin üzerinden ılık rüzgarlar esiyordu.

Işıl ışıl parıldayan menekşeler mis gibi kokuyordu.

Mor elbiseli kızın bahar kokulu saçlarına bir çiçek konmuştu.

Fotoğrafçı Baykuş için bu harika bir pozdu.

**

Kitabın sonunda ise,  sevgili baykuş arkadaşları için güzel bir sürpriz hazırlıyor…

Bence 1,5 yaşından sonra rahatlıkla okunabilir bir kitap… Yazıları çok uzun olmadığı için çok da sıkılmadan okumayı tamamlayabiliyoruz.

Renkler capcanlı, kitap seçimlerini oğlana bırakmama rağmen bu sıralar bu kitabı okumak isterse daha çok seviniyorum çünkü ben renklere ve anlatımına bayıldım.